за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Тенурки

Тенурки преди 12 години, 4 месеца #1526

• Rodoparion
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
  • Рейтинг: 2
Не се бях замислял отде аджаба се е взела сакваз каматна дyма в Родопите, ама преди няколко дена си поръчвам аз от един индийски ресторант и гледам в менюто им има няколко вида хляб, сред които - и тандоори. Та нали съм си пишман лингвистин чиляк и се поразрових.

В Индия тандоори наричат не само плоския хляб, но и самата калена фyрна в която пекат хляба.
В Персия (Иран) и в арабския свят пък названието за подобен хляб вече става тенур (tannour). Фyрната се нарича по същия начин. Ядат го с масло, мед или пък с песто от маслини.
При нас навлиза през османския период.

Та такава е историята на нашите тенyрки.
Следните потребители казаха Благодаря: Друльо

Re: Тенурки преди 12 години, 4 месеца #1527

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Възможно е да си прав...въпреки, че имам друга теория за произхода.Според мен е производна на "резтенявам", "натенявам" тоест начина по който се прави тенурката- от топка тесто се натънява с ръце и слага последно (най-отпред) във фурната, и съответно се вади първа..

П.С Потищим га са подбирам, да ти са обадя та и я да накуся от индийскине

Re: Тенурки преди 12 години, 4 месеца #1529

Чокманец, мисля, че си прав. Малко е вероятно да идва чак от Индия думичката, но не е изключено. Според мен си идва от тьонку(тенку) и кьонку. Тенурка и кьанинка.

Re: Тенурки преди 12 години, 4 месеца #1530

• Rodoparion
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
  • Рейтинг: 2
То за вярване - всеки си вярва в каквоно иска Едни вярват в дядо коледа, дрyги - в дядо мраз.

Но при положение, че близо милиард народ нарича плоския хляб по подобен начин - тенyр, едва ли в Родопите можем с "разточенко" и "разтененко" да го обясним ...
  • Страница:
  • 1
Време за създаване на страницата: 0.10 секунди