за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2

ТЕМА: Трахана

Трахана преди 15 години, 8 месеца #392

• superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 19
преместено в блога

Трахана преди 15 години, 8 месеца #393

• superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
преместено в блога

Трахана преди 15 години, 8 месеца #394

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Ами ако си на фонетична кирилица-Я=Q.....Ь=X...Ю=\(до Z от ляво)...Ч=~(под Esc)...за другата не ги знам...

Трахана преди 15 години, 7 месеца #559

• superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
Абсолютно сте прави! Я ша река, че в това е обаянието на родопската дума- в разнообразието!Ето, аз казвам, че съм от Чокманово, но знам много думи от други села. Например: Смилян е на 6-7 км. Там викат"гьожа", ние викаме "манжура" Там викат "пареник"- ние- питена каша...И т. н.и т. н. Нека не се притесняваме ни най- малко от религиозни различия. Времето и поробителя го е наложило, но "родопчанин" за мен означава човек, който се е родил и живее в една красива планина. А в какво вярва, от кое село или град е- това е друга тема! И не знам защо трябва да се "крием" зад потребителско име!Това не е сайт в който ще се "плюем" или псуваме, както в някои други сайтове!
На chokmanec ищам да кажа, че някои "парчета"(както викате младисе за пясни)ги прехвърлям директно от предпечатната подготовка на първата ми книжка. Тя е работена с един шрифт създаден от Д. Гайдаров. Вероятно затова се получава това. Но в блога ги обработвам допълнително.

Трахана преди 14 години, 6 месеца #872

Има траха'на и тра'хана поне и двете понятия се използват в смолянските села Соколовци,Бостина ,Проглед,Момчиловци .Като тра'хана съм чувал да се използва за едро смляна царевица (вариант в някои селища-пшеница) която се комбинира със кисело зеле,картофи,месо...,а траха'на се използва за ястие от твърдо тесто (приготвено със добавка на кис.мляко,смлени домати,чушки,тиква,морков,) което се разтрошава на дребни парчета и се суши на силно слънце (става нещо като юфка),това второто е по-широко застъпено в Средногорци,Златоградско,Кържалъка(имяхме една стара леля, яце е угадаше ) ...
Ама както споменавате е хубаво като, се пише някоя дума (особенно по-рядка) дасе пише точно от кой район е,щото понякога две съседни села и то със силни родниниски връзки използват две различни думи за едно нещо. :)Пример в Горно Дереке викат "патеро" на каратофите,докато в село (Долно Дереке)никой не е употребява тая дума казваме "патато"!
...................
П.С.Към chokmanec,то хубаво има фонетична азбука ,ама няма букви за широко о^,широко е^,оня звук между е-я дето в старите книги го пишат като "Ер" с кръстче отгоре,и въобще за ония букви 4-5 букви дето са отпаднали от съвременната азбука пък често срещани фонетично в родоп. диалект ... !

Re: Трахана преди 14 години, 1 месец #983

Верно е, Сийке. Широколъшкият е отделен рупски говор. Класифициран е отделно. Но, малка забележка. Ворбоския не е 1:1 със широколъшкия. Има различия. Пример: щайга и щага.

Re: Трахана преди 12 години, 3 месеца #1536

• tombata
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
  • Рейтинг: 0
В цяла баш не е, но за южна и най-вече югозападна съм съгласен. В повечето й значения на гозба все е вкусна.
  • Страница:
  • 1
  • 2
Време за създаване на страницата: 0.08 секунди