за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме

Обяснение на значението на дума
(1 гледа) (1) Гост
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ТЕМА: Обяснение на значението на дума

Re: Обяснение на значението на дума преди 14 години, 4 месеца #966

Думата кикимора (кик̀имора) така съм я писал,сега открих,че имала и друго значение макар и почти да не е известно в нашият край и то е: митологично същество,домашен женски дух който понякога е добър,понякога зъл, характерен за южните славяни
П.С.В думата провърници съм забравил едно 'и' между 'н' и 'ц',та ага имат модераторите повече време може да я коригират...!
И още както вика Боби за "девьо" освен чан (от по-големите) също значи и камила,и я ейной го знам!

Re: Обяснение на значението на дума преди 14 години, 3 месеца #967

За думата мангуп освен това значение,забравих да пиша,че също има такава прабългарска крепост в Украйна /Кримски п-в/ ама това не е толкова фатално!
2.Долап: освен шкаф,се използва и за метално приспособление за пукане на пуканки (има някои разновидности за печене на кафе)
3.Думата семьо освен будала,глупак още се използва за и овца където са и влезли едни малки специфични червейчета в мозъка,и след време умира животното!

Re: Обяснение на значението на дума преди 14 години, 2 месеца #986

Верну съ разбрал, детчатищъ. Баш анакво - като че ли, май, може би, анджак - както ти харесва.

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 10 месеца #1038

Чакай те да попита по-старкисе, по-отколешнисе люде какво точно значи думата "хашим",..?!
Чух го в един израз .."шмугна се нах вотре като хашим..",и като питах баба какво точно е хашим и..отговора беше,че хашим си е хашим....! Та ако знае някой да казва !
......................................................................................................
И друго дето искам да се консултирам е за думата "юртманлôк",аз го знам място или местност,което е запустяло по-точно използва непостоянно,от време на време от хората (колиби,летовища,сборища,мандри),това ми е горе-долу определението за тая дума...ама НЕ СЪМ СИГУРЕН! Щото хората дето я употребяваха и които биха ми дали максимално точно значение на нея,не са вече сред Нас!

П.С.Да уточня ,че табань е самата греда (дължина около10-12метра и широчина около 30-40см),а не конструкцията от тях!

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 9 месеца #1051

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Някой да каже какво е "тюльбун" Някакъв армаган за жена е ама какъв точно.....

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 9 месеца #1052

Чокманец,съжалявам. Не я зная тая пущина какво значи.Чувам я за първи път. Поне на запад от Ешек кулак я няма в речника. Питайте неква стара бабъца.

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 9 месеца #1053

Имам предложение. Хайде да изпишем всчки имена на жени, наричанни на мъжете си и да видим колко ще измислим. Предлагам освен Динювица и Сандювица да допълним още и Сандрювица, Дрошовица и кьортутунусикьар ....вици. Е това сериозно ли е? Може ли собствени съществителни имена да бъдат речников фонд?! Не възразявам ако има една рубрика, в която да се отразяват особеностите на личните имена в диалекта, но да се записват като думи в речника е смешно. Някой да е виждал в речник Джон или Джордж, Йохан или Петер?!!! Има само имена на държави.

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 9 месеца #1054

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
chokmanec написа:
Някой да каже какво е "тюльбун" Някакъв армаган за жена е ама какъв точно.....

Думата я има в последния публикуван разказ от Райчо.Исках да я вкарам в речника та людковесе га четот да знаят какво е...

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 8 месеца #1063

Винаги съм се чудил откъде идва това "нах" - "към" в говора ни. Досущ като в немския - Ich gehe nach Hause - Ворвя нах нас!!!

Re: Обяснение на значението на дума преди 13 години, 8 месеца #1064

Тюльбун (не съм много сигурен,в точността ;.. ) е копринена кърпа или по-точно копринена покривка (скъпа)!
Но не знам дали е за покриване на глава (закутляне) или е за покриване на масичка,сандък,софра,това не успях да разбера точно!
П.С.Към г-н Пачеджиев : "..Аратлик, ти си се оборкал малко...! Агуптете не доходат след Първата световна война..по нашияс край,ами пристигат още с турците като ниско платени работници,ратаи и слуги"! И понеже гледам ,че оня район Устово-Стража ти познат кажи на някой да ти разправи историята на баш устовските агупти,и защо в крайна сметка са решили да изберат християнството като религия,а не исляма..самата история е доста интересна!
Следните потребители казаха Благодаря: Пошковица
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Време за създаване на страницата: 0.10 секунди