за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме

Грешни думи !
(1 гледа) (1) Гост

ТЕМА: Грешни думи !

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 12 месеца #997

Така е, Захман Георге. Вие, очевидно сте грамотно момче. Аз съм нов в тия напяналки, но виждам, че има доста глупости в речника. Да не говорим и за това, че например ако един глагол е посочен в инфинитивната му форма, някой да не остане по-назад го е посочил като "нова "дума в 3-то лице, ед.число. Особено се преиграва с местоименията. Речника си е речник, а рупчоската граматика и строеж на изречението са отделна работа. Натъквам се и на такъв абсурд - чеклас бил фосил. Ужас! Ами фосил е научен термин ( фосилно гориво), няма как да съществува в диалекта. Става дума за осил, ама ха де?! Нека не се обиждаме.Очевидно вече имаме нужда от филолог, който да направи прочистване, за да разберем с какъв арсенал от думи разполагаме до момента.

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 12 месеца #998

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Пошковица написа:
... Речника си е речник, а рупчоската граматика и строеж на изречението са отделна работа....Очевидно вече имаме нужда от филолог, който да направи прочистване...

Да са пооплеви и очисти от сущето...и от гирлюка...

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1004

Господин Пачеджиев, моля за по-голяма прецизност. Косни не значи опитай, а хапни, похапни. Накусям е опитвам. Има доста съществена разлика, нали? И нека не преповтаряме думите с малко по-различно наречие, за да гоним върха.

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1005

Я като по-прост да попитам,калтату не е ли кум (кръстник) или по-скоро обръщение към кума...?!
Дина, ти си се оборкал някво,баравиш накакво ,калтату не калеко,ами се баш калтату (куме)..!
И корсак (курсак),бая отдавна съм писал (нищо..няма значение),и аз ще помоля за по-голяма прецизност при качването на думите и като повторение,и като дефиниция,че и без това ейтува "качамакас е полан" ,и аз съм правил доста грешки (даже ги знам като думи) особенно пък тия с ударенията !Думата бобалеза съм я дал 2 пъти (нещо ми се беше бъгнал нета,мислех,че не го постнал) и думата "бобáлêза" предлагам модераторите да я изтрият...!
П.С.Ако има някъв чалъм да се направи за корекция на думите от самия потрибител,ще добре ако не ...модераторите да си записват в тефтера със задачите...!

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1006

Искам някой да ми обясни "картал" каква родопска дума е?!?!?!?! Е,тоя речник заприлича на поснък. Ама баш.

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1007

Картал даже го знаех повече като вид орел,ама като се консултирах се установи,че е по-точно вид лешояд..!
Ако преценят модераторите ,че е неподходяща нека я изтрият няма грижи..?!
Ама и аз ще задам един контра въпрос тогава какъв е корена (основата),от къде да се получи име (нарицание) на рода Карталови има я и в Устово,има я и в Момчиловци....?!

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1008

Захманче, какво общо има едното с другото?! Нали това е речник на родопските думи. Картал си е картал и в Смолян, и във Видин, и в Стара Загора и в Разград. Що се отнася до фамилията, нима Узунови ( "Дългучеви") няма в цяла България? Карталови има и в други краища на България.В речника се се появиха вече много думички, които просто не са родопски,а от говоримия език. Аз не бих възразил ако се направи раздел на специфични родопски фамилии, но това е вече друга история. Както в Габрово и Севлиево е пълно с Цонковци, Цанковци и Ценки, така и при нас си има типчини фамилии, но, повтарям, това е друга песен.Надявам се да се съгласиш с мен, защото ми изглеждаш грамотно и мислeщо момче. Успешен ден!

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1009

Аз пак казвам,ако не уместна думата "картал" нека я премахнат модераторите..!
Щото и обратното ми се случвало думи дето ги смятаме за чисто "родопски",съм ги чувал и от хора от други краища на страната като "скрипьо","въркузунь","дрозгуль","възстегарка"....макар ,че в далечното минало езика е бил един и същ за цялата България,но постепенно са започвали регионални фонетични различия..!Което пак доказва,че всички области на България имат тясна връзка..!

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 11 месеца #1010

Нямаме различие, Захманче. По-скоро обменяме мнения. А и много неща в речника зависят от гледната точка. Примерно това "агале - агале" се употребява навсякъде. По мое скромно мнение, ние родопчани употребяваме по-скоро израза "яваш - яваш". Въпросът е този речник да съдържа думи, които са си само на Родопа. Ако се направи едно отсяване, да не казвам голяма приказка, но ми се струва, че поне 1/3 от думите трябва да си заминат. Друг въпрос е къде как се произнася съответната дума.Безусловно необходимо е да се покаже във всичките й варианти и с всички значения. Та като чете човек да си каже, аха така е в Райково, а така в Петково.

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 10 месеца #1015

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Славчев написа:

"утта'м секьньа -Така трябва да се изпише израза. Произнася се още и слято като една дума - утта'мсъкньа"

Не беше необходимо втори път да го пишеш в речника и сам да се поправяш!За това е форума за да коментираме.

Дайте като се пише нещо в речника, било то във фразеологичния или словестния, да се дооглеждат нещата преди да се "удари" ENTER!
Сайтът не е комерсиален и нека да поулесним администраторите....Нека бъдем по-внимателни!
Време за създаване на страницата: 0.12 секунди