за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме

Грешни думи !
(1 гледа) (1) Гост

ТЕМА: Грешни думи !

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 4 месеца #1066

Към Евгени и Георги! Момчета, преводът на думичката нагъргучвам не е съвсем коректен. Ето това е типичен пример за тънките нюанси на речта и различията от книжовния език. Не забравяйте, че се нагъргучва живо същество - обикновено малко дете или човек,а торба се задева или нарамя.

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 3 месеца #1067

Към Славчев, то думата понч я бях писал,само че бях и сложил едно ударение и може би затова не си я видял..!
Следните потребители казаха Благодаря: Пошковица

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 3 месеца #1068

Захманче, съжалявам, но я нямаше. Не желая да ти отнема правото, ти да си я качил преди това. Жив и здрав!

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 3 месеца #1069

Не бе споко ..бях писал с такова "ó" ,няма значение кой я сложил първи! Въпроса е да не се повтаря една и съща дума ...отварям им се много работа на модерторите,,да трият да чистят ..ама то където има калабалък,не може да няма за метене !

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 3 месеца #1070

Ама то пуследну жа са мъте ага кандисат врю и запрот да писват.

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 2 месеца #1078

Абе,нашанцъ,нещо много паршничав зьо да станва асоя речнък. Думичката не нито "прашница", нито "парщтница", ам е паршница. Чиста проба съргьунь. Питайтъ неква стара бабъца да въ кажъ. Нелъ викамъ "пръпарщелу ма й", а не "пръпращелу ма й". Не е удобно да разисквам такава натуралистична тема, за да ви убедя.
Приложения:

Re: Грешни думи ! преди 14 години #1110

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Райчо/Краси,
Изтрийте едната дума "бичим" че пак отиде хавая....

Re: Грешни думи ! преди 14 години #1111

Георге, отдавна се каня да спомена, но нека не бъркаме жаргонните думи с диалекта. Това "урунгел" не е диалектна дума, а си е чист жаргон. Ползува се в цяла България. Не ми се сърди, но понеже в речника има вече доста такива думички,трябваше да внесем това уточнение.

Re: Грешни думи ! преди 14 години #1112

Приемам забележката макар,че със сигурност няма да я има като дума в официалния език..! Понякога е доста тънка границата между жаргонните и диалектните думи..! Специално за тая дума ми стана сега интересно и се поразрових ..излезна доста любопитна информация! Ето и линка:
www.protobulgarians.com/Statii%20za%20pr...0nosovi%20glasni.htm

П.С.Между другото сега работя със софиянци (баш си шопи,не такива "привнесени" от всякъде) ми направи впечатление ,че употребяват думи за които съм мислел ,че са си изцяло родопски пример (фукнал;чувам(в смисъл пазя,охранявам);въркузун,бешардисвам...),както и в някои други краища примерно Сливенско -Ямболско използват думи,където си ги считаме изцяло за родопски...!

Re: Грешни думи ! преди 14 години #1113

Гоше, няма нищо за чудене. Рупчоският говор, подчертавам рупчоският се простира до Странджа. В торлашките наречия също има много "нашенски" думички, особено такива, които са с турски произход. Има и още нещо. До началото на онзи - 19 век разликата между българския и сръбския не е била толкова голяма. Имаме много еднакви думи със сърбите, а това се дължи на факта, че диалектът ни е старобългарски. И сега например в Поморавието до Ниш се говори на един сръбски,в района на Враньа е по-различен (по-близък до нашия), а същински сръбски се говори от Ниш "нагоре". Жив и здрав!
Време за създаване на страницата: 0.10 секунди