за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме

Грешни думи !
(1 гледа) (1) Гост

ТЕМА: Грешни думи !

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1456

• ivanvater
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
  • Рейтинг: 0
Здравейте!Мисля,че е правилно да се пише Анасонови лафове,а не Аласонови......,нали става въпрос за Анасона от Широка лъка!?

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1457

Точно за него. Но той не е Анасона, а бай Стоен Аласоньа.

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1459

• ivanvater
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
Моите уважения,но в книгата на Дамян Каров,За Шитока лъка с любов е написано Анасона .Провери на страница228!

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1460

Вероятно е редакторска уйдорма или печатна грешка. Има много такива куриози, но не е удобно да ги споменавам тук.
Следните потребители казаха Благодаря: ivanvater

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1461

• ivanvater
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
Къде смяташ,че е грешката в книгата ли?!

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1462

Земляк, нямам удоволствието да познавам лично този широколъшки Хитър Петър.Дядо ми и баба ми са ми разказвали доста лакърдии за него. Никога обаче не са го наричали Анасона. И никой не го нарича така. Това, повтарям отново, е редакторска измишльотина. Ето още такива недоразумения. Някога имаше един катаджия Кашеров.По-възрастните го помнят, барабар с Маршала. Шофьорите-родопчани го наричаха Кашеря. Да ама тия от Пловдив разбрали,недоразбрали му викаха Гъшара. Познавах го лично и нямам спомен да е имал нещо общо с гъските. Пишман журналисти едно време наричаха широколъшките кукери "песове". Трябваше да минат години, за да разберат, че става дума за песяци, а не за песове. Ами това е.
Следните потребители казаха Благодаря: raycho, ivanvater

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1463

• ivanvater
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
Информацията ми е от баща ми .Но като го попитах отново той ми каза ,че едни му викали Анасаона,а други Аласона.Човека лека му пръст е починал в Беденски бани ,там сме имали хотел.

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1464

Вярно е. Там е починал. Но по-би му отивало да завърши живота си на Чолаковата бичкия. По-възрастните знаят защо.

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1465

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Ами що не ни разкажеш....сигурно ще е интересно и за другите.Ако искаш премести го в лакърдии или където прецениш

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 7 месеца #1466

Чокманец,не е толкова интересно за разказване,но понеже(някога споменах)изпитвам специално уважение към чокманци, ще изпълня желанието ти.
Ами Чолаковата бичкия е била нещо като ятак на бай Стоен Аласоня. Лятно време често е осъмвал там,легнал върху трупите. Докато не му дошла щурата идея една сутрин,да се представи на пристигнали рано с камион търговци(нови клиенти)на дървен материал от Пловдив като собственик на бичкията (гатера). Пазарил бай Стоен един камион трупи, взел им паричките и намерил начин да се изпари. Когато пристигнал собственика-Чолака се хванал за главата. Запитал ги защо крадат, а те му отговорили, че купили трупите от чорбаджията.Това е. Звучи като виц, но той наистина е бил хитряга.
Следните потребители казаха Благодаря: chokmanec
Време за създаване на страницата: 0.10 секунди