за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме

Грешни думи !
(1 гледа) (1) Гост

ТЕМА: Грешни думи !

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 6 месеца #1471

• Galina
  • ОФЛАЙН
  • Айлякчия
  • Рейтинг: 0
Здравейте,
ще ми се да вметна относно старобългарския и някои премахнати впоследствие от книжовния език звуци:
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B8...BE%D0%BF%D0%B8%D1%81

Иначе във Виево ходя често,много ми е драго слушам местните да си говорят .
Поздрави на всички!

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 6 месеца #1472

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Не знам какво точно имаш предвид...за правопис в диалект е трудно да се говори.Тук мисля, че е дискутирано.Всеки пише както го чува.За това има много дублирани думи, но пък така може да се види къде как се произнася дадена дума. Нампример Пошковица много добре пише на стойченски Това е то с писането да го докараш както на произношение!
За това не може да става въпрос за правопис

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 6 месеца #1473

Чокманец, благодаря за комплимента, но ще ми позволиш малка забележка. В литературата се говори за рупски говори, а Широколъшки рупски говор е един от тях. На този диалект се говори само в Широка лъка, Стойките, Гела, Стикъл, Солища, Махмутица, Кукувица, а някога и в сега несъществуващите селища Джуркалица, Окманица, Соломоня и още някои, но не и във Върбово. Във Върбово има малки и несъществени разлики, но все пак разлики.

Re: Грешни думи ! преди 12 години, 6 месеца #1478

Моля, некой от Райково да изясни понятието "райковска фила". Струва ми се, че Георги греши. Тъкмо обратното, означава кьонка фила. Нема как да са наядеш с райковска фълица. Кумакьан е друга работа.
Време за създаване на страницата: 0.06 секунди